آموزش مسگری، ظروف مسی نانو شده، نحوه تمیز کردن ظروف مسی ,

menuordersearch
mesnikzanjan.ir
آیا شما فروش عمده هم دارید؟

بله. "مس نیک زنجان" به پشتوانه 45 سال سابقه درخشان خود در صنعت مسگری، یکی از باسابقه ترین تولید کنندگان و بزرگترین تولید کنندگان ظروف مسی در زنجان بوده و تولیدات ما به بسیاری از استان‌‌های کشور ارسال می‌شود.

مغازه داران محترم و پخش کنندگان محترم ظروف مسی می‌توانند وارد سایت شرکتی ما به آدرس http://zanjanmes.ir  شوید و مستقیماً با کارخانه تماس بگیرید. شماره تماس‌‌های کارخانه : 32221495-024    و 32222148-024    ساعات تماس از 07:30 صبح الی 18:00 عصر

 

لطفاً مصرف کنندگان با کارخانه تماس نگیرند به دلیل حجم بالای تماس قادر به پاسخگویی به مصرف کنندگان عزیز نیستیم. مصرف کنندگان عزیز از طریق همین سایت و مسئول فروشگاه اینترنتی میتوانند خرید‌‌های خود را انجام دهند.

مسئول فروشگاه اینترنتی:  3754692-0933

بسیاری از فروشگاه‌‌های اینترنتی ادعا می‌کنند که خودشان تولید کننده هستند، آیا شما یک فروشنده هستید یا تولید کننده؟

سوال بسیار خوبی است. ما بسیار خوشحال هستیم که چند سالی است مردم مجدداً به استفاده از ظروف مسی گرایش پیدا کرده اند. ولی صرف ادعا نباید قبول کرد. شما می‌توانید به سایت شرکتی ما به آدرس zanjanmes.ir  مراجعه فرموده و لینک فروشگاه اینترنتی ظروف مسی نیک زنجان را در سایت شرکت مشاهده فرمایید. همچنین شماره تماس مسئول فروشگاه اینترنتی نیز در سایت مذکور درج شده است.

نانو مس یا مس نانو شده چیست؟

برخی از فروشندگان ادعا می‌کنند که محصولات آنها، به هیچ عنوان سیاه نمی‌شود. آیا این موضوع صحت دارد؟

همانگونه که قبلاً توضیح داده شد، تیره و کِدر شدن سطح بیرونی مس (به رنگ قرمز)، امری طبیعی بوده و خاصیت مس است. لیکن در سال‌‌های اخیر با پیشرفت علم، اصطلاح "نانو مس" رواج پیدا کرده است. "نانو مس" فرآیندی است که در آن، یک لایه خارجی بی رنگ و تقریباً بی بود به سطح بیرونی مس اضافه می‌شود و این لایه مانع از نفوذ و تماس هوا، گرد و خاک و آب با سطح مس می‌شود و در نتیجه مس چون در مجاورت هوا و آب قرار نمی‌گیرد، عملاً شفافیت و روشن بودن اولیه خود را حفظ می‌کند و بسیار دیرتر کِدر می‌شود.

 فقط توجه داشته باشید که این لایه، فقط برای محافظت سطح بیرونی (قرمز رنگ) مس کابرد دارد و به هیچ عنوان نباید داخل آندسته از ظروف مسی که برای نگهداری آب و یا پخت و پز استفاده می‌شود، از این لایه استفاده گردد.

 بطور نمونه، سینی‌‌های مسی نانو شده ما، چنین شرایط را دارند که یک لایه شفاف روی مس قرار گرفته و مانع از تیره و کِدر شدن آن خواهد شد. البته این موضوع دائمی نیست ولی کِدر شدن مس بسیار دیرتر اتفاق خواهد افتاد.

چرا خرید ظروف مسی مقرون به صرفه و اقتصادی است؟

کنترل هزینه‌‌های یک خانواده، امری لازم و واجب است. دلایلی که در زیر ارائه شده، شما را کاملاً قانع می‌کند که حتی در شرایط تورمی، خرید ظروف مسی در مقایسه با سایر ظروف کاملاً اقتصادی و مقرون به صرفه است:

1-عمر و دوام بسيار بالا:  مس بر خلاف ساير ظروف (ظروف پرکسی، سفالی، شیشه ای، ظروف چینی و ...)، در معرض خطر شکستگي، ترک برداشتن، تحليل رفتن و ... نبوده و عمر آن ابدي مي باشد. ظروف مسی قدیمی که بیش از 100 سال در خانه‌‌های برخی ایرانیان وجود دارد، گواه این ادعاست.

2- مقرون به صرفه بودن:  به لحاظ اقتصادی، به دلیل ارزشمند بودن فلز مس، در هر زمان می‌توانید آن را به قیمت مناسب با ظروف مسی نو تعویض نموده یا بفروشید!

3- مس داراي فوايد تغذيه اي فراوان به توصيه طب سنتي قديم و پزشکان امروز است.
4- ظروف مسی دارای زیبایی ظاهری بوده و برای ما ایرانیان یادآور خاطرات شیرین گذشته بوده و نوستالژیک تلقی می‌شوند.

5- با خرید ظروف مسی، موجب گردش و رونق صنایع دستی و میراث گرانب‌‌های ایرانیان می‌شوید و از تولید ملی حمایت می‌کنید.

نحوه تشخیص مس اصل زنجان و مس تقلبی چیست؟

در حال حاضر، ظروف مسی موجود در بازار به 2 طریق کلی ساخته و به فروش می‌رسند:

1- ظروف مسی کاملاً چکشی: تمامی مراحل ساخت این ظروف مسی، دستی است. یعنی مرحله جوش دادن ورق مسی (برای ساخت بدنه) و چکشی کاری بدنه و کف آن کلاً بویسیله دست انجام می‌گیرد.

نواحی جوش داده شده تقریباً به رنگ زرد بوده و از ناحیه بیرونی ظرف قابل مشاهده است. به تصویر زیر دقت فرمایید

 

مشخصه بازر دیگر این ظروف مسی، این است که با توجه به اینکه ساخته دست می‌باشند، دهنه آنها معمولاً صاف نبوده و کمی تاب دارد.

مهمترین نکته این ظروف مسی کاملاً دستی این است که به لحاظ کیفیت مواد اولیه هیچگونه تفاوت و برتری ندارد و فقط و فقط تفاوت آن، دستی بودن آنست.

 

2- ظروف مسی ماشینی چکشی: بخشی از مراحل ساخت این نوع ظروف توسط دستگاه و بخشی دیگر توسط دست انجام می‌گیرد.

مشخصه بارز آن، شکل و استایل بسیار مناسب آن است.

بدیهی است که امروزه، نه تنها خرید و استفاده از ظروف مسی کاملاً دستی (نوع اول) منطقی نیست بلکه توصیه بر این است که از ظروف مسی ماشینی- چکشی استفاده گردد.

 

مع الصوف هیچ یک از انواع ظروف مسی که در بالا توضیح داده شد، نشان دهنده تقلبی و اصل بودن مس نیست و معیار تشخیص جنس اصل با جنس تقلبی موارد دیگری است.

در پاسخ به این سوال، بهتر است بگوییم، ظروف مسی اعلا و درجه یک (با کیفیت) چه ویژگی‌ها یی دارد؟

درست است که مطابق جدول چگالی، وزن استاندارد فلزات مشخص است ولی چون تولید کنندگان مختلف از ورق‌‌های مسی با ضخامت‌‌های یکسانی استفاده نمی‌کنند، بنابراین، ضخیم بودن یا نازک بودن یک ظرف مسی در مقایسه با یک ظرف مسی دیگر، ملاک اصل یا تقلبی بودن  آن ظرف نیست.

2-سعی کنید هنگام خرید ظروف مسی، مخصوصاً ظروفی که برای پخت و پز استفاده می‌کنید، ضخیم باشد. هرچند به دلیل بالا بودن وزن این ظرف، شما هزینه بیشتری پرداخت خواهید کرد، ولی اولاً این هزینه از بین نمی‌رود و بعد از سالها که خواستید ظرف مسی را حتی بفروشید، با همان وزن خواهید فروخت. دوماً ضخیم بودن ظروف مسی عمر آنرا (مخصوصاً از لحاظ قلع داخل آن) افزایش می‌دهد.

3-تشخیص درجه کیفیت قلع داخل ظرف مسی، کار آسانی نیست. پس توصیه می‌شود برای اطمینان خاطر، حتماً از فروشگاه‌‌های معتبر و فروشندگان معتبر و تولید کنندگان معتبر که سابقه بالایی در صنعت مسگری دارند، خرید کنید. طبیعتاً یک تولید کننده باسابقه و قدیمی، هیچگاه اعتبار خود را با کم کردن کیفیت تولیداتش به خطر نمی‌اندازد.

نحوه تمیز کردن ظروف مسی چیست؟

همانگونه که توضیح داده شد، سطح بیرونی ظروف مسی (که به رنگ قرمز است)، به مروز زمان تیره و کِدر می‌شود. راه‌‌های مختلفی برای تمیز و براق کردن ظروف مسی وجود دارد که به شرح روش‌‌های زیر می‌باشند:

  • روش اول:

    محلول سرکه و نمک را روی سطح بیرونی ظروف مسی بریزید.
    بعد از مدتی با یک پارچه نرم سطح را بسابید تا لکه‌ها و جرم‌ها از ظرف مسی برود.
    ظرف را با آب شستشو داده و آبکشی نمایید.تمام کنید
    با یک دستمال تمیز و نرم آن را برق بیندازید.

روش دوم:

    درون یک قابلمه بزرگتر یک قاشق غذا خوری نمک و یک فنجان سرکه بریزید و با آب پر کنید.
    ظرف مسی را داخل قابلمه قرار دهید
    مایع را به جوش بیاورید. تازمانی که لکه‌ها و سیاهی‌ها از بین برود.
    وقتی که ظرف خنک شد، با مایع بشورید و آبکشی کنید. سپس اجازه بدهید خشک شود.

روش سوم:

شما میتوانید برای پاک کردن قابلمه یا برق انداختن ظروف مسی از لیمو استفاده کنید.

    یک لیمو را به دو نیم تقسیم کنید.
    لیمو را به سطح ظروف مسی بکشید تا وقتی که سیاهی‌ها پاک شود. اگر خواستید می‌توانید نمک هم اضافه کنید.
    ممکن است شما قبل از آبکشی بخواهید با یک دستمال روی سطح را بکشید.

روش چهارم:

     یک لایه سس قرمز روی سطح ظرف مسی بریزید
    بگذارید چن د دقیقه در همان حال باشد
    با فشار دست یک دستمال نرم و ضد خش را روی سس بکشید
    آن را آبکشی کنید و از براق بودن ظرف مسی خود لذت ببرید.

    مس زنجان بهتر است یا مس اصفهان؟

    سوالی که اکثر مشتریان دارند این است که کیفیت ظروف مسی زنجان بهتر است یا ظروف مسی اصفهان؟

    چه تفاوتی بین مس زنجان و اصفهان وجود دارد؟

    پاسخ این سوال را در قالب نکات زیر می‌توان بیان کرد:

    استان زنجان به لحاظ تعداد معادن مس، در وضعیت بسیار بالا و مطلوبی در سطح کشور قرار دارد.

    ظروف مسی جز مشاغل بسیار قدیمی و یکی از مهمترین سوغات استان زنجان است.

    هم در استان زنجان و هم در استان اصفهان، هنرمندان حرفه ای و برجسته ای در زمینه تولید مس وجود دارد.

    ظروف مسی علی رغم اینکه در سال‌‌های اخیر به سمت ماشینی شدن گرایش پیدا کرده (البته این موضوع به هیچ عنوان کیفیت آنرا کاهش نداده است)، لیکن همچنان سلیقه و ذوق هنری سازنده آن کاملاً روی ظرف تاثیر می‌گذارد. به نحویکه حتی اگر فرض را بر این بگذاریم که مواد اولیه مصرفی برای تولید ظروف مسی در اصفهان و زنجان، کاملاً یکسان است، قیمت بازار ظروف مسی نشان می‌دهد که مصرف کنندگان چقدر مایل و حاضر هستند که برای یک ظرف، هزینه نمایند. و این مورد در بازار کاملاً هویداست. به نحویکه گاه حتی مسفروشان استان اصفهان، مس زنجان را بالاتر از مس اصفهان می‌فروشند.

    نتیجه نهایی اینکه، کیفیت مواد اولیه ظروف مس اصفهان و زنجان تفاوت فاحشی نداشته و این هنر استادکاری سازنده این ظروف است که زیبایی و دوام آنرا تضمین می‌کند.

     

    دلیل تیره و کِدر شدن سطح بیرونی ظروف مسی چیست؟

    یادتان باشد که خاصیت اصلی مس اکسید شدن است. یعنی رنگ مس بطور طبیعی و با قرارگرفتن در مجاورت هوا تغییر می‌کند و براقیت خود را از دست می‌دهد. ظروف مسی قدیمی یادتان است؟ دقیقاً اینگونه بودند. پس از این بابت نگران نباشید. شما حتی اگر یک ظرف مسی داشته باشید که از آن به عنوان دکور و تزئین استفاده کنید و حتی یک بارهم آنرا روی اجاق قرار ندهید، بازهم خواهید دید که بعد از مدتی رنگ آن تیره شده و اصطلاحاٌ اکسید خواهد شد. حا اگر ظروف مسی روی آتش قرار بگیرند، طبیعتاً رنگ آنها سریعتر تغییر می‌کند و این نیز امری کاملاً طبیعی است.

    البته شما می‌توانید سطح بیرون آنرا به چند روش تمیز و براق نمایید. استفاده از سس گوجه، رب گوجه و سایر موادی که این خاصیت را دارند، ناحیه قرمز مس را براق می‌کنند.

    در ضمن بعد از هر بار شستشوی ظروف مسی، سعی کنید، سطح بیرونی آنرا (که قرمز رنگ است) با دستمال خشک نمایید زیرا وجود قطرات آب یکی از دلایل تیره و کِدر شدن آن ناحیه از ظرف خواهد شد.

    نکات مهمی که در استفاده از ظروف مسی باید به آنها توجه داشت

    یادتان باشد که خاصیت اصلی مس اکسید شدن است. یعنی رنگ مس بطور طبیعی و با قرارگرفتن در مجاورت هوا تغییر می‌کند و براقیت خود را از دست می‌دهد. ظروف مسی قدیمی یادتان است؟ دقیقاً اینگونه بودند. پس از این بابت نگران نباشید. شما حتی اگر یک ظرف مسی داشته باشید که از آن به عنوان دکور و تزئین استفاده کنید و حتی یک بارهم آنرا روی اجاق قرار ندهید، بازهم خواهید دید که بعد از مدتی رنگ آن تیره شده و اصطلاحاٌ اکسید خواهد شد.پس یادمان باشد که رنگ طبیعی مس، به مرور زمان تغییر می‌کند. حالا اگر ظروف مسی روی آتش قرار بگیرند، طبیعتاً رنگ آنها سریعتر تغییر می‌کند و این نیز امری کاملاً طبیعی است.

    البته از بابت کِدر و تیره شدن سطح بیرونی ظروف مسی نگران نباشید، شما می‌توانید سطح بیرون آنرا به چند روش تمیز و براق نمایید. استفاده از سس گوجه، رب گوجه و سایر موادی که این خاصیت را دارند، ناحیه قرمز مس را براق می‌کنند.

    توصیه می‌شود در ظروف مسی پخت و پز غذا‌‌های اسیدی یا ترش به حداقل برسد، چون اینگونه غذاها باعث از بین رفتن پوشش قلع آن می‌شود.
    همواره سعی کنید هنگام استفاده از ظروف مسی؛ آشپزی با شعله پایین و با حوصله و یا استفاده از شعله پخش کن را رعایت نمایید. بدلیل اینکه شعله زیاد و تند باعث از بین رفتن سریعتر قلع و سفیدی داخل ظروف مسی می‌شود.
    در اولین استفادهاز ظروف مسی؛ یکبار داخل آن شیر ریخته و بجوشانید و سپس شیر را دور ریخته و از ظرف خود استفاده کنید .
    اگر رنگ قلع (سفیدی) داخل این ظروف کمی تیره شود جای نگرانی نیست و شما می‌توانید از آن استفاده کنید. فقط زمانیکه این سفیدی بقدری از بین برود که قرمزی زیر آن نمایان شود، توصیه می‌شود که مجدداً آنرا برای سفید کاری (قلع کاری) به دست استاد کار بسپارید تا دوباره آماده استفاده شود.
    برای شست وشوی این ظروف بهتر است‌ آنها را با دستمال نرم شستشو دهید و آنرا داخل ماشین ظرفشویی قرار ندهید و به هیچ عنوان از اسکاج یا سیم ظرفشویی برای شستن آن استفاده نکنیم. چونکه سیم ظرفشویی قلع داخل ظروف مسی را از بین می‌برد و سطح بیرونی ظروف مسی را خش دار می‌کند.
    سطح بیرونی ظروف مسی با قرارگرفتن روی آتش طبیعتاً تیره می‌شود و این به دلیل خاصیت طبیعی مس است. شما می‌توانید برای تمیز کردن سطح بیرونی ظروف مسی از رب گوچه فرنگی، سس یا آبلیمو برای تمیزکردن سطح بیرونی آن استفاده کنید.
    مهم؛ هیچ وقت یک ظرف مسی را بدون آب (یعنی خالی) روی اجاق روشن نگذارید چون قلع داخل آن ذوب شده و از بین می‌رود

    تفاوت ظروف مسی امروزی با ظروف مسی قدیمی چیست؟

    آیا واقعاً ظروف مسی قدیمی بهتر است یا ظروف مسی جدید؟

    در ایام گذشته بدلیل نبود برخی از دستگاه‌‌های امروزی، مسگران هنرمند قدیمی ظروف مسی (شامل قابلمه مسی، دیگ مسی، ماهیتابه مسی و ...) را در چندین مرحله و بصورت کاملاً دستی ظروف مسی تولید می‌نمودند.

    مراحل ساخت ظروف مسی را می‌توان در پنج مرحله کلی زیر بیان کرد:

        ساخت بدنه اصلی ظرف مسی.
         چکش کاری.
         قلع اندود نمودن یا همان سفید کاری.
        سوراخ کاری و اتصال دسته به ظروف.
        مرحله نهایی براق کاری (پولیش).

    در ایام قدیم، مرحله اول (یعنی ساخت بدنه ظروف مسی) با برش و جوش دادن 2 تکه ورق مسی مجزا ساخته می‌شد. این جوش‌ها از ناحیه بیرونی این ظروف به خوبی قابل مشاهده است.

    امروزه با وجود و ورود دستگاه‌‌های خم کاری و دستگاه‌‌های پرس به تمام صنایع از جمله صنعت مسگری، بدنه ی این ظروف بصورت یک تکه ساخته می‌شود. یعنی بجای برش و جوش دادن ظروف، کل ظرف بصورت یک تکه ساخته می‌شود که البته این موضوع از جهات مختلفی، مفید است.پس می‌توان گفت که تنها تفاوت ظروف امروزی با ظروف قدیمی، در نحوه ساخت بدنه بوده(ظروف امروزی یک تکه و ظروف قدیمی دو تکه است) و سایر مراحل ساخت این ظروف تفاوتی با قبل ننموده است.

    نکته قابل توجه این است که این تفاوت (که صرفاً در مرحله ساخت بدنه است)، هیچ ارتباطی به کیفیت ظروف دستی و ماشینی، دوام و... این ظروف ندارد. حتی می‌توان گفت ظروفی که بصورت ماشینی چکشی (یک تکه) ساخته می‌شود، از لحاظ نوع مرغویت ورق و نیز شکل ظاهری، بهتر از ظروف کاملاً دستی است. بطور نمونه قابلمه‌‌های مسی قدیمی کاملاً دست ساز را اگر مشاهده فرمایید، می‌بینید که دهنه آنها کمی تاب دارد یا کج است و درب روی آن خوب جفت نمی‌شود!

    البته این ایراد مانع از هنر زیبای مسگران عزیز و هنرمند قدیمی که سالیان سال عمر خود را صرف تجربه اندوزی و ساخت ظروف مسی زیبا نموده اند، نیست. شاین ذکر است که مدیرت محترم مجموعه بزرگ مس نیک زنجان خود از مسگران بسیار قدیمی و سرشناس زنجان است که بیش از 45 سال از عمر گرانب‌‌های خود را صرف این صنعت نموده است.

    توصیه ای که برای مشتریان می‌شود گفت این است که با توجه به وجود تولیدکنندگان مختلف ظروف مسی در شهر‌‌های مختلف از جمله زنجان، اصفهان ؛ برای اینکه با اطمینان خاطر خرید کنید سعی کنید از تولید کنندگانی که قدمت و سابقه بالایی دارند و بِرند آنها در صنعت مسگری شناخته شده است خرید نمایید.

    چه زمانی باید ظروف مسی را مجدداً قلع کاری (سفید)کرد؟

    قلع داخل ظروف مسی به مرور زمان و با توجه به نوع و شرایط استفاده از ظروف مسی، از بین می‌رود. دقت نمایید که منظور از «از بین رفتن قلع» شرایطی است که قلع داخل ظروف مسی به نحوی از بین برود که سفیدی داخل آن از بین رفته و قرمزی زیر آن نمایان گردد. توجه داشته باشید که اگر قلع داخل ظروف مسی، کمی تیره شود یا لک‌‌های کوچک سیاه رنگ در آن ظاهر شود، مشکلی برای پخت و پز داخل این ظروف وجود ندارد.

    همچنین شرایط و نحوه استفاده از ظروف مسی در عمر و دوام قلع داخل آن بسیار تاثیر دارد. مثلاً آشپزی با شعله تند و بالا، قراردادن ظروف مسی بصورت توخالی روی اجاق و موارد مشابه از جمله مواردی است که قلع داخل ظروف مسی را از بین می‌برد. روشن است که آندسته از ظروف مسی که برای پخت و پز استفاده می‌شود در مقایسه با ظروفی که برای نوشیدن استفاده می‌شود، زودتر قلع داخل آن از بین خواهد رود. زمانی که قلع داخل ظروف مسی از بین رفت و رنگ قرمزی کف ظرف مسی نمایان شد، شما باید ظرف مسی را جهت قلع کاری مجدد به استاد کار بسپارید.

    برای اینکه قلع داخل ظروف مسی زود از بین نرود چه باید کرد؟

    برای افزایش دوام و عمر قلع داخل ظروف مسی، ظرف مسی را بصورت خالی (بدون محتویات) روی اجاق با شعله بالا قرار ندهید و همواره سعی کنید  از شعله با حرارت پایین استفاده نمایید.

    برای شستن ظروف مسی ازدستال نرم به جای سیم ظرفشویی استفاده نمایید.

    برای پخت و پز و سرو غذا از کفگیر و ملاقه غیر فلزی استفاده کنید تا قلع داخل ظرف خراشیده نشود.

    ما را در شبکه‌‌های اجتماعی دنبال کنید

    telegraminstagram
    logo

    کارخانه: زنجان، شهرک صنعتی علی آباد - خ فروردین - قطعه 203. تلفن تماس مدیر فروشگاه اینترنتی: 3754692-0933