چرا ظروف مسی را قلع کاری میکنند؟ ,

menuordersearch
mesnikzanjan.ir
۱۳۸۹/۱۲/۱ یکشنبه
(40)
(0)
چرا ظروف مسی را قلع کاری میکنند؟
چرا ظروف مسی را قلع کاری میکنند؟

سوالی که اکثر مشتریان و مصرف کنندگان ظروف مسی دارند این است:

وقتی ما میگویم ظروف مسی برای بدن منفعت دارد، پس چرا داخل آن را با قلع می‌پوشانیم؟

دلیل قلع اندود کردن (سفید کاری) ظروف مسی چیست؟

آیا خود قلع برای بدن مضر است یا مفید است؟

چرا باید ظروف مسی را قلع کاری کنیم؟

آشنایی با فلز قلع

قلع فلزی است سفید نقره ای رنگ و چکش خوار، قابل انعطاف و بلورین که ساختار بلوری آن هنگام خم شدن قطعه ای از قلع، صدای خاصی ایجاد می‌کند (علت آن شکست بلورها است). در زیر تصویر شمش قلع را مشاهده می‌کنید.

 

مقاومت نسبتاً خوب قلع نسبت به زنگ زدگی و فرسایش باعث شده تا از آن به عنوان روکشی برای فلزات دیگر برای جلوگیری از زنگ زدگی استفاده شود.


دلیل قلع کاری (سفیدکاری) ظروف مسی:

به گفته متخصصان طب سنتی و استادکاران قدیمی صنعت مسگری، مس با غذاهای اسیدی واکنش می‌دهد و به این خاطر ظروف مسی را معمولًا با لایه ای از یک فلز دیگر(مثل قلع) می‌پوشانند تا از ورود بیش از اندازه مس، به غذا جلوگیری شود.

این لایه (لایه فلز قلع که داخل ظرف مسی کشیده شده و سفید نقره ای است) در هنگام پخت و پز به مقدار کم در غذا حل می‌شود و به مرور از بین می‌رود.

نکته مهم: در بلند مدت شما باید ظرف مسی را برای قلع کاری مجدد به دست استادکار بسپارید.

به هیج عنوان، ظروف مسی که برای پخت و پز استفاده می‌شود و یا برای نوشیدن استفاده می‌شود، نباید بدون قلع کاری باشد.

 


پس بطور خلاصه می‌توان گفت که:

1- قلع کاری باعث جلوگیری از اکسید شدن (و نوعی زنگ زدگیِ مس) و ورود اکسید مس به بدن می‌شود.

2- قلع مانع از ورود بیش از اندازه مس به بدن می‌شود.

 


نکات مهم:

1- چون درجه ذوب فلز قلع، پایین تر از فلز مس است، به همین دلیل، اگر یک ظرف مسی را بصورت خالی (بدون آب یا غذا در درون ظرف) روی اجاق بگذارید، قلعِ داخل آن، کم کم ذوب شده و از بین میرود و اصطلاحاً قلع آن می‌سوزد. پس هیج گاه یک ظرف مسی را بصورت خالی روی اجاق قرار ندهید.

 

2- حتماً بخش مطالب آموزشی سایت را با دقت بخوانید تا نحوه صحیح استفاده از ظروف مسی را یاد بگیرد.

3- اخیراً برخی از ظروف دکوری را با فلز نیکل آبکاری میکنند که تقریباً شبیه به قلع (سفید نقره ای) است. این نوع پوشش (یعنی آبکاری نیکل) را با قلع کاری اشتباه نگیرید.

نظرات کاربران
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

بستن
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

24 نظر
Ari
پنج شنبه یکم آذر ۰۳
پاسخ
()
()
Ari
در کل از مس استفاده کنيم یا نه؟ مضرات استفاده از مس چقدر است؟ خود قلع به مرور زمان براي بدن چقدر مشکل ساز است؟ و تجمع مس‌ و قلع چه بايد کرد؟
پاسخ مدیر سایت
سلام. سوالات شما هرکدام با توضیحات کامل در بخش مطالب آموزشی توضیح داده شده. درکل: ۱- ظروف مسی که برای پخت و پز و سر نوشیدنی ها استفاده میشه،حتماً باید قلع کاری شده باشه. ۲-نگهداری وپخت برخی مواد غذایی در ظروف مسی، صحیح نیست. ۳-در بحث ظروف تزئینی و‌دکوری (مثل ظروف پذیرایی)، قطعا استفاده از ظروف مسی از هرجهت بصرفه است. چون شکسته نمیشه، از بین نمیره و هر زمان خواستین میتونید تعویض کنید و ظروف در دستتون رو به قیمت خیلی خوب بفروشید که این ویژگی رو هیچ کدوم از ظروف دکوری دیگه (مثل شبشه، ملامین و ....) ندارند.
پاسخ مدیر سایت
نرگس
جمعه ششم مهر ۰۳
پاسخ
()
()
نرگس
اگر تو ديگ بدون قلع غذاي زياد پخته بشه نميشه بخوري؟؟
پاسخ مدیر سایت
سلام. به هیچ وجه ظروفی که قلع کاری نشده، نباید برای پخت و پز و یا نوشیدن مایعات استفاده کنید. حتماً باید قلع کاری شده باشه.
پاسخ مدیر سایت
علی رضایی
جمعه ششم مهر ۰۳
پاسخ
()
()
علی رضایی
سلام ما پاي حليم نذري دعوت بوديم ديگ خيلي بزرگي بود قلع داخلش کاملا رفته بود و خيلي قرمز بود حالا چيکار کنيم؟ميشه حليمش رو خورد؟؟
پاسخ مدیر سایت
سلام. اگر قلع داخل ظرف مسی به اندازه ای از بین بره که قرمزی فلز مس نمایان بشه، باید مجدداً سفیدکاری (قلع کاری) بشه. ولی کمرنگ شدن سفیدی داخل ظرف، موردی مداره و قابل استفاده است‌
پاسخ مدیر سایت
فریبرز رضایی
چهارشنبه سیزدهم تیر ۰۳
پاسخ
(1)
()
فریبرز رضایی
سلام. قابلمه مسي دارم. تازه آبکاريش کردم. اما پس از سه چهار بار غذاپختن رنگ داخلش به آبي رنگ نزديک شده.علتش چيه.؟ چطور تشخيص بديم که در آبکاريش آيا واقعا قلع اندودش کردن؟ آيا ممکنه با سرب اين کار رو بکنن؟ ممنون ميشم پاسخ بديد.
پاسخ مدیر سایت
سلام. داخل ظروف مسی آبکاری نمیشه، قلع کاری (سفید کاری) میشه. ۱-برای ماندگاری قلع و اینکه زود از بین نره، شرایط پخت و پز و نگهداری خیلی مهمه که تو بخش «مطالب آموزشی» کامل شرح دادیم. ۲- قلع کاری با فلز سرب خالی امکانپذیر نیست. ولی خب قلع ها درجه خلوص متفاوتی می‌تونند داشته باشند. ما از بهترین نوع قلع استفاده میکنیم. ۳-قلع کاری هم آبی رنگ نمیشه، فلز قلع معمولا به رنگ سفید نقره ای متمایل میشه و به مرور که استفاده میشه، براقیت و شفافیتش کم میشه و به جایی میرسه که رنگ قرمز مس نمایان میشه که در این زمان شما باید بدین ظرفتون مجددا قلع کاری بشه. اگر خواستین عکس با کیفیت بفرستید تا راهنمایی کنیم.
پاسخ مدیر سایت
مریم
یکشنبه بیست و هفتم اسفند ۰۲
پاسخ
(2)
()
مریم
سلام من ظرف مسي رو با ترکيب آرد آبليمو ماست زردچوبه نمک شستم، قرمز شد و کدر و خيلي زشت نه تنها برق نميزنه کاملا مات شد
پاسخ مدیر سایت
سلام. این ترکیب جز مواردی که ما توصیه کرده باشیم نیست. منتها میتونید با استفاده از روشهایی که ما تو بخش مطالب آموزشی توضیح دادیم، مجدداً شفاف و تمیز کنید و‌جای نگرانی نیست.
پاسخ مدیر سایت
م.محمدی
جمعه بیست و هشتم مهر ۰۲
پاسخ
(4)
(1)
م.محمدی
سلام من داخل قابلمه مسي دو کيسه نمک ريختم و رو نمک مرغ شکم پر درست کردم نمک با حرارت داغ و ميسوزه و مرغ درست ميشه حالا از اون موقع اگه هر خورشتي تو قابلمه مسي درست کنم يه طعم بد مس مانند داره يا حتي بعد پخت خورشت و شستشو قابلمه وقتي خشک ميشه يه بوي بد از قابلمه مياد ممکنه کمک کنيد قابلمه از اون مس قديمي هاست😔
پاسخ مدیر سایت
سلام. کاش یک عکس از داخل ظرفتون میفرستادین، تا بهتر راهنمایی می‌کردیم. ولی کلاً اگر قلع داخل ظرف مسی از بین رفته، باید مجدداً بدین قلع کاری بشه. اگر از بین نرفته، داخلش شیر بریزید و بزارید بجوشه، بعد شیر رو دور بریزید. این کار احتمال خیلی زیاد باعث از بین رفتن بو میشه. البته این چیزی که فرمودین، خیلی خیلی نادر هستش و باهاش مواجه نشدیم.
پاسخ مدیر سایت
علی
چهارشنبه نوزدهم مهر ۰۲
پاسخ
(4)
()
علی
سلام اگه ظرف مسي براي نگهداري آب استفاده بشه و اصلا حرارت نبينه باز هم نياز به قلع داره؟
پاسخ مدیر سایت
سلام. قطعاْ باید قلع کاری بشه. کلاْ ظروفی که برای ‍طبخ غذا و نگهداری مایعات استفاده میشه باید داخلش قلع کاری بشه. منتها پارچ با توجه به اینکه، روی آتش قرار نمیگیره، قلع داخل اون بسیار بسیار دیر از بین میره و سالها ماندگار خواهد بود.
پاسخ مدیر سایت
علی
شنبه هجدهم شهریور ۰۲
پاسخ
(4)
(1)
علی
با سلام بنده قابلمه مسي رو بردم براي قلع داخلش گفتن اين قابلمه چون سوخته ديگه فايده اي نداره و امکان سفيد کاريش نيست بايد قابلمه دور انداخته بشه آيا درسته؟
پاسخ مدیر سایت
سلام. خیر اینجوری نیست. اصولاً میشه. باید داخل ظرف رو خوب شستشو بدهند تا سوختگی ها و چربی ها از بین بره،بعدش قلع بزنند. مگر اینکه ظرف شما خیلی خیلی نازک باشه! قلع داخل ظروف مسی، به مرور زمان از بین میره. منتها خودِ ظرف مسی که نمیسوزه! میتونید بدین براتون‌مجدداً قطع کاری بشه. در ضمن مس جز فلزات پر ارزش هستش و هرزمان خواستین دیگه از ظرف مسی استفاده نکنید، میتونید به قیمت مناسب (ضایعات) بفروشید. در صورتیکه ظروف پرکسی،چینی، شیشه و سفال اینگونه نیستند.
پاسخ مدیر سایت
بهادر گردانیان
دوشنبه بیست و ششم تیر ۰۲
پاسخ
(5)
()
بهادر گردانیان
سلام ظرفي ک قلعش سوخته قابل احيا هست يانه؟
پاسخ مدیر سایت
سلام. قلع داخل ظرف منظورتون هستش درسته؟ قابل احیاء خیر، چون قلع وقتی بسوزد، از بین می‌رود. اگر قلع داخل ظرف مسی شما، به اندازه ای از بین بره که رنگ قرمز طبیعی مس مشخص بشه، ظرف رو بایستی دست استاد کار بسپارین تا مجدداً براتون قلع کاری کنند.
پاسخ مدیر سایت
ابوالفضل جعفری
دوشنبه پانزدهم خرداد ۰۲
پاسخ
(4)
()
ابوالفضل جعفری
سلام آيا براي استفاده سماورهاي برنجي که بصورت ذغالي يا گازي هستند بايد داخل آنها را آبکاري کرد يا همانطور قابل استفاده هستند؟!
پاسخ مدیر سایت
سلام. بله مس در تماس با آب و هوا، اکسید میشه. به همین دلیل، تمام ظروفی که برای پخت و پز و نوشیدن استفاده میشه،حتماً باید قلع کاری بشه.
پاسخ مدیر سایت
احد دریایی
شنبه نهم اردیبهشت ۰۲
پاسخ
(5)
()
احد دریایی
با دروود و خدا قوت ايا ظروف مسي براي درست کردن قهوه هم بايد قلع کاري بشه. ؟با تشکر از پاسخ شما اگه محبت کنيد
پاسخ مدیر سایت
سلام. بله باید قطع کاری بشه.
پاسخ مدیر سایت
مداح
شنبه دوازدهم آذر ۰۱
پاسخ
(4)
()
مداح
سلام وقت بخير داخل يک قوري مسي به اندازه چند نقطه قلع کنده شده و حالت زنگ زدگي داره آيا براي بدن ضرري ندارد . سفيد کاري با نيکل براي بدن مضر هست يا خير .
پاسخ مدیر سایت
سلام. قلع داخل ظروف مسی، هر وقت به اندازه ای از بین رفت که قرمزی زیر قلع نمایان شد، باید مجدداً قلع کاری بشه. وجود نقطه های کم مانعی برای استفاده نداره. قلع کاری نیکل، به هیچ وجه توصیه نمی‌شود.
پاسخ مدیر سایت
نادیا
جمعه شانزدهم اردیبهشت ۰۱
پاسخ
(7)
()
نادیا
من ظرف مسي رو با سرکه قرمز و ابليمو تميز کردم حالا رنگشون خيييلي از بين رفته اون قرمزيش از بين رفته چيکار کنم؟ لطفا راهنمايم کنيد
پاسخ مدیر سایت
سلام. قرمزی بیرون مس، از بین نمیره چون ذات فلز مس قرمز رنگ هستش، فقط تیره و کِدر میشه که میتونید با استفاده از لوازمی که در خانه دارید (مثل؛ سس گوجه فرهنگی، رب، آبلیمو و نمک و ...) قرمزی اون رو براق تر کنید و بعد بشورید و بعدش با دستمال حتماً خشک کنید چون اگه آب بمونه روی مس، ردش تیره و کِدر میشه. لطفاً به بخش "مطالب آموزشی" مراجعه فرمایید. توضیحات کامل درج شده در خصوص نحوه تمیز کردن و نگهداری از ظروف مسی.
پاسخ مدیر سایت
عرفان یوسفی
چهارشنبه بیستم بهمن ۰۰
پاسخ
(6)
(1)
عرفان یوسفی
من که هرچي لوازم آشپزخونه ميخرم، سعي ميکنم مس بخرم. چون بجز فوايد تغذيه اي که داره، هروقت بخوام ميتونم بفروشمش و اينکه هيچوقت از بين نميره
من
چهارشنبه دهم آذر ۰۰
پاسخ
(14)
(4)
من
خودم ميتونم داخل قابلمه مسي و سفيد کنم؟
پاسخ مدیر سایت
سلام. خیر. سفید کاری مس نیاز به قلع درجه یک و مواد و تجهیزات دیگه دارد.
پاسخ مدیر سایت
فری پناهی
دوشنبه پنجم مهر ۰۰
پاسخ
(12)
(1)
فری پناهی
سلام کتري مسي من سياه شده ولي برام سفيدش نکردن گفتن چون جرم گرفته ايا اين صحت داره؟
پاسخ مدیر سایت
سلام. اگه داخل کتری جرم گرفته، طبیعتاً باید اول پاک بشه بعدش سفید کاری (قلع کاری) بشه و این اصلاً کار سختی نیست. یک راهش اینه که داخل کتری سرکه بریزید تا بجوشه و جرم داخل اون پاک بشه و بعدش بدین سفید کاری بشه.
پاسخ مدیر سایت
الیاس حریری
یکشنبه چهارم مهر ۰۰
پاسخ
(11)
()
الیاس حریری
سلام. من ظروف مسي خارجي را هم ديده ام که قلع کاري شده است.
ژاله موسوی
پنج شنبه دهم تیر ۰۰
پاسخ
(20)
(2)
ژاله موسوی
ممنون بهترين پاسخ رو گرفتم. من از چندنفر پرسيده بودم، هرکسي يه چيزي ميگفت.
رسولی
دوشنبه هفتم تیر ۰۰
پاسخ
(21)
(1)
رسولی
مفيد بود ممنون
رسولی
چهارشنبه دوم تیر ۰۰
پاسخ
(21)
()
رسولی
سلام. بسيار عالي و مفيد بود .

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

telegraminstagram
logo

زنجان، شهرک صنعتی علی آباد، خ فروردین، قطعه 203 تلفن ثابت کارخانه: 02432221495 و 02432222148
شماره تماس مسئول فروش کارخانه (فقط مغازه داران و عاملین پخش): 09104468806
شماره همراه مسئول فروشگاه اینترنتی (ویژه تماس مصرف کنندگان محترم و مشتریان سایت): 3754692-0933

سوالی برای شما پیش آمده؟ از ما بپرسید!
ارتباط در روبیکا
روبیکا