ورق مسی و گِرده مسی چیست؟ ,

menuordersearch
mesnikzanjan.ir
۱۴۰۳/۱/۱۲ یکشنبه
(3)
(0)
ورق مسی و گِرده مسی چیست؟
ورق مسی و گِرده مسی چیست؟

گرده مسی چیست؟

ورق مسی را از کجا می‌توان تهیه کرد؟

فلز مس

فلز مس در حالت طبیعی رنگ نارنجی مایل به قرمز دارد و بیشتر به دلیل هدایت گرمایی و الکتریکی مطلوب خود شناخته می‌شود. مس فلزی قدیمی است که از حدود ۱۰۰۰۰ سال قبل تاکنون توسط انسان‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

ورق مسی به دلیل انعطاف و خاصیت شکل‌پذیری بسیار بالایی که دارد در بسیاری از صنایع محبوبیت زیادی داشته و به دلیل فرم‌پذیری و رنگ بسیار زیبا و ماندگار مس، حتی هنرمندان نیز از این ورق‌ها برای خلق آثار هنری استفاده می‌کنند.

شمش مس و تبدیل آن به ورق مسی

شمش مس در کارخانه پس از گذراندن مراحل مختلف ذوب شده، توسط غلطک‌های سنگین نورد شده و به ورق‌های نازک مسی تبدیل می‌شود و در نهایت این ورق‌ها را به شکل رول و برگ در می‌آیند و بعد از بسته‌بندی در اختیار سایر صنایع قرار گرفته تا انواع کالاها را از این ورق‌های مسی تولید کنند.

بازیافت مس در دنیا بسیار متداول است و این فلز گران‌بها را بارها در انواع صنایع به کار می‌برند. به طور مثال کشور آمریکا (که یکی از بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان مس در دنیاست)، حدود ۴۴ درصد از نیاز خود را از طریق بازیافت تامین می‌کند. مس آلیاژهای محبوب و پرکاربردی همچون برنج و برنز نیز دارد که در انواع صنایع به کار گرفته می‌شوند.

مراحل تولید ورق مسی و گرده مسی

مرحله اول تولید ورق‌های مسی از معادن مس آغاز می‌شود. سنگ معدن مس که بیشتر در معادن روباز و در پوسته خارجی زمین یافت می‌شود، به صورت ترکیباتی ناخالص با سایر عناصر طبیعی استخراج می‌گردد.

پس از استخراج سنگ‌های معدنی آن‌ها را به کارخانه‌ها می‌برند تا فرآیند جداسازی و تولید ورق مس آغاز شود. ابتدا سنگ‌ها در محلول‌های مایع مخصوصی شناور می‌کنند و مقداری خاک رس به این ترکیب اضافه می‌شود تا از طریق فرآیند ته‌نشینی، مواد زائد و رسوبات اضافی از مس جدا شوند. سپس این سنگ معدنی را که اکنون به پودر تبدیل شده است تا ۷۰۰ درجه سانتی‌گراد حرارت می‌دهند تا گوگرد و سایر فلزات موجود در سنگ معدن ذوب شوند.

سپس کنستانتره مس را درون کوره قرار می‌دهند و با اضافه کردن ماده‌ای به نام شار به عنوان نوعی کنورتور یا مبدل فرآیند ذوب مس را شروع می‌کنند. با افزایش دما تا حدود ۱۲۰۰ درجه سانتی‌گراد ناخالصی‌ها از جمله آهن کم کم از مس جدا می‌شوند و مس خالص باقی مانده به سمت انتهای کوره حرکت می‌کند.

مس باقی مانده پس از فرآیند ذوب "مات" نامیده می‌شود. مات مس همان ترکیب سولفات مس و آهن است که از سنگ مس جدا شده است. در این مرحله مس که هنوز به خلوص مورد نظر (حدود ۹۹ درصد)، نرسیده وارد فاز بعدی می‌شود که مرحله پالایش مات نام دارد. در این فاز با دمیدن هوا درون مات ذوب شده، ناخالصی‌های موجود در مس به صورت حباب‌های سطحی از مات جدا شده و در نهایت خلوص مورد نظر را خواهیم داشت.

در مرحله بعد مس به دست آمده را با فرآیند ریخته‌گری به صورت شمش در می‌آورند و یا با استفاده از غلطک‌های بزرگ و سنگین، مس را به ورق‌های مسی تبدیل می‌کنند که به دو صورت رول و شیت، آماده استفاده و عرضه به بازار هستند.

حال اگر این ورق های مسی (که به شکل مستطیل یا مربع می‌باشند) بخواهیم به شکل گِرده (ورق دایره ای شکل مسی که برای ساخت ظروف مسی استفاده می‌شود)، تبدیل نماییم، باید این ورق ها را توسط پرسهای بزرگ اصطلاحاً پانچ نماییم و در ابعاد و سایز های مختلف در بیاوریم.

 

خواص اصلی ورق مسی:

 

  • مقاومت خوب در برابر خوردگی
  • استحکام کششی بالاتر از فولاد
  • قابلیت جوشکاری
  • شکل پذیری بسیار روان
  • هدایت حرارتی بسیار بالا
  • قابلیت ماشین کاری
  • گرم کاری و سردکاری
  • از این ورق به تعداد دفعات زیادی از آن استفاده می‌کنند
  • این فلز از لحاظ رسانایی در میان فلزات پس از نقره دارای مقام دوم بوده
  • از لحاظ کاربرد و مصرف پس از آهن و آلومینیوم در مقام سوم قرار دارد.

مصرف مس در صنایع مختلف

صنعت ساختمان بزرگترین مصرف کننده آلیاژ مس است. لیست زیر تفکیک مصرف مس در صنعت به صورت سالیانه است :

  • صنعت ساختمان – ۴۷٪
  • محصولات الکترونیکی – ۲۳٪
  • حمل و نقل – ۱۰٪
  • حصولات مصرفی – ۱۱٪
  • ماشین آلات صنعتی – ۹٪

مصرف جهانی ورق مسی و آلیاژ مس اکنون بیش از ۱۸ میلیون تن در سال است.

کاربردهای ورق مسی

پس از استخراج و فرآیند طولانی تصفیه و تولید مس، این فلز کاربردی با انواع شکل‌‎های مختلف از جمله ورق مسی، شمش و میله در اختیار سایر صنایع قرار می‌گیرد تا با گذراندن مراحل تولید جدید خود به یکی از لوازم و بخش‌های مورد استفاده تبدیل شود. در ادامه به بررسی مهم‌ترین کاربردهای این فلز در زندگی و صنایع می‌پردازیم:

  • معماری

مس در بیشتر عناصر معماری از جمله سقف‌ها، ناودان‌ها، سرریزها، طاق‌ها، روکش دیوارها و انواع اتصالات ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. معماران به دلیل مقاومت بی‌نظیر مس در برابر انواع شرایط آب‌و‌هوایی با اطمینان از آن برای انواع مصارف داخل و خارج ساختمان ها استفاده می‌کنند.

  • خودروسازی

امروزه در برخی انواع خودرو چیزی حدود ۲۲/۵ کیلوگرم مس در انواع اتصالات الکتریکی و غیرالکتریکی خودروها استفاده می‌شود. این تقاضا با افزایش خودروهای هیبریدی در آینده مسلماً بیشتر از قبل نیز خواهد بود. رسانایی الکتریکی بسیار بالا و مقاومت عالی این فلز در برابر شرایط آب و‌ هوایی مهم‌ترین دلیل استفاده خودروسازان از این ماده است. از ورق مسی معمولا قطعات داخلی سنسورها و لوازم برقی اتومبیل ها استفاده می‌شود.

  • ساختمان

ورق‌های مسی در انواع بخش‌های ساختمان‌سازی مانند تولید کف‌پوش‌ها، روکش دیوارها، عایق بخش‌های در معرض هوا مانند لوله‌ها و… کاربرد دارند. ورق‌های مسی به دلیل مقاومت بسیار بالای خود در برابر خوردگی و شرایط مختلف آب و‌ هوایی برای استفاده در محیط‌های بیرون از خانه بسیار مناسب هستند.

  • لوله‌کشی

مس به دلیل خاصیت شکل‌پذیری و مقاومت بسیار بالای خود در برابر خوردگی و اکسید شدن از دیرباز در انواع سیستم‌های لوله‌کشی مورد استفاده قرار گرفته است. استفاده از مس در صنعت لوله به عنوان لایه عایق‌کاری استفاده می‌شود و لوله‌ها را در برابر خوردگی و آسیب‌های ناشی از آب‌و‌هوا در امان نگه می‌دارد. همچنین لوله مسی و انواع آن که به دلیل شکل‌پذیری عالی مس با ابعاد بسیار متنوعی تولید می‌شوند از گسترده‌ترین و پرکاربردترین لوله‌ها در انواع صنایع هستند.

  • صنایع

ورق‌های مسی به عنوان یکی از مهم‌ترین مواد و فلزات مورد استفاده صنایع بزرگ مانند نیروگاه‌ها و کارخانه‌ها شناخته شده است. این ماده در بیشتر مبدل‌های حرارتی و ماشین‌آلات چاپ مسی و همچنین به عنوان پوشش انواع مخازن از جمله مخازن تخمیر کاربرد دارد. بیشتر دیگ‌های صنعتی نیز جنسی از مس و یا آلیاژهای این ماده، استیل و چدن دارند.

  • الکترونیک

تقریبا تمام وسایل الکترونیکی قطعاتی از جنس مس را در خود جا داده‌اند. قطعاتی مانند اتصالات فرکانس بالا یا فرکانس پایین و مدارهای چاپی از ورق‌های مس ساخته شده اند. همچنین از مس برای اتصال و انتقال جریانات تراشه‌های سیلیکونی در مدارهای الکترونیکی استفاده می‌شود.

  • خطوط انتقال انرژی و پتروشیمی

ورق‌های مس و آلیاژهای آن به طور گسترده‌ای در صنایع انرژی و پتروشیمی مورد استفاده قرار می‌گیرند. بهترین نمونه‌های این استفاده را می‌توان در انواع عایق‌های لوله‌، صفحات کندانسور، فیلتر و پمپ‌ها و ظروف نگهداری مواد خورنده مشاهده کرد. همچنین به دلیل بالا بودن مقاومت مس در برابر خوردگی ناشی از آب نمک، این ورق‌ها در انواع آب‌شیرین‌کن‌ها، سکوهای حفاری نفتی و سایر تاسیسات زیر دریا بعد از آلومینیوم الویت استفاده دارد.

جمع بندی

ورق‌های مسی و آلیاژهای مس امروزه به یکی از اصلی‌ترین و جدایی‌ناپذیر‌ترین بخش‌های صنایع و زندگی ما انسان‌ها تبدیل شده‌اند.

فلز مس با داشتن ویژگی‌های بسیار منحصربه‌فرد خود از جمله مقاومت بالا در برابر انواع شرایط محیطی و همچنین قدرت رسانایی بسیار بالای الکتریکی و حرارتی به بهترین گزینه برای استفاده در انواع صنایع مبدل گشته است.

مس با فرآیند تولید پیچیده خود به صورت ورق‌های مسی به دست صنعت‌گران می‌رسد و در انواع صنایع از جمله برق، معماری، تاسیسات و صنایع کلان از جمله نیروگاه‌ها و پتروشیمی به کار گرفته می‌شود. ما در این مقاله سعی کردیم مهم‌ترین ویژگی‌ها و کاربردهای این فلز گران‌بها را به شما معرفی کنیم.

ورق مس به دلیل داشتن هدایت الکترونیکی و حرارتی معروف است. از این ورق فلزی معمولا برای مقاصد مختلفی از قبیل لوله ها، سیم های برقی، وسایل آشپزی و موارد دیگر استفاده می‌شود. بسیاری از صنایع نیز از ورق های نازک مسی استفاده می‌کنند. ورق های مس پس از ذوب مس در قالب های مختلف ساخته می‌شوند.

 

به نقل از سایت https://iranmetalsmarket.ir/copper-sheet

نظرات کاربران
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

بستن
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

0 نظر

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

telegraminstagram
logo

زنجان، شهرک صنعتی علی آباد، خ فروردین، قطعه 203 تلفن ثابت کارخانه: 02432221495 و 02432222148
شماره تماس مسئول فروش کارخانه (فقط مغازه داران و عاملین پخش): 09104468806
شماره همراه مسئول فروشگاه اینترنتی (ویژه تماس مصرف کنندگان محترم و مشتریان سایت): 3754692-0933

سوالی برای شما پیش آمده؟ از ما بپرسید!
ارتباط در روبیکا
روبیکا