همانگونه که در بخش "تفاوت ظروف مسی قدیم با ظروف مسی جدید"، توضیح داده شد، امروزه با وجود برخی دستگاهها، مراحل ساخت ظروف مسی ، کمی نسبت به ایم قدیم تغییر کرده است. البته این تغییر موجب افزایش کیفیت ظروف مسی و نیز زیبایی و استایل مناسب ظروف مسی شده است. در زیر توضیح مختصری در این خصوص داده شده است:
1- ساخت بدنه ظرف مسی:
مواد اولیه اصلی در این مرحله، گرده (یا همان ورق مسی) است.

ورق مسی به تناسب ظرفی که ساخته خواهد شد، میتواند چهار گوش یا گِرد باشد. ضخامت ورق نیز بستگی به نوع ظرف دارد. توصیه میشود، ظروف یکه برای پخت و پز استفاده میشود و روی اجاق گاز قرار میگیرد، ضخامت نسبتاً بالایی داشته باشند، زیراکه در مقابل حرارت مقاوم بوده و عمر آنها بیشتر خواهد بود. در ضمن نگران، هزینه آن هم نباشید، هرچه قدر هزینه کنید، بعد از سالهای طولانی که بخواهید ظروف مسی خود را بفروشید یا تعویض کنید، به قیمت خوبی فروخته خواهد شد!
پس در این مرحله، ورق مسی به وسیله دستگاه پرس یا خم کاری تبدیل به ظرف شبیه به استوانه یا هر شکلی که نیازمند است، میشود. در زیر تصویری از دستگاه خم کاری را مشاهده میکنید.

2- مرحله چکشی کاری:
در این مرحله، بدنه، کف و درب ظروف مسی با استفاده از چکش و بویسله هنر استادکار، چکش کاری میشود. چکش کاری بجز موضوع فنی آن، یک زیبایی خاصی به ظرف مسی میبخشد.

قلع کاری یا سفیدگری :
3- قلع کاری ( سفید کاری مس ):
در این مرحله سطح داخلی ظروف مسی (به ویژه آندسته از ظروف مسی که برای پخت و پز استفاده میشوند)، با استفاده از فلز قلع، عایق کاری و سفید کاری میشوند تا به گفته طب سنتی قدیم، یون های مس، بیش از اندازه وارد بدن نشود.

4- پولیش کاری (براق کاری):
در این مرحله برای تمیز کاری سطح بیرونی ظروف مسی و افزایش زیبایی آن، ظرف مسی با استفاده از دستگاه و ابزار مخصوص، اصطلاحاً "پرداخت کاری" میگردد.
5- نصب دستگیره ها و بسته بندی:
در این مرحله دستگیره درب ظروف مسی و دستگیره های بدنه ظرف مسی، با سوراخ کاری و پرچ به یکدیگر متصل میشود و در نهایت بسته بندی شده و روانه بازار میگردد.